Creatief kennis delen: van talkshow tot quiz

img

Tijdens congressen, seminars en teamdagen prijkt kennis delen vaak hoog op het doelenlijstje. Maar moet dat écht per se via droge presentaties? Zo kan het ook!

De talkshow

Creëer een tv-setting zoals je die ziet bij bijvoorbeeld RTL Late Night of De Wereld Draait Door. Je gasten in een cirkel om een centrale tafel, waar jouw sprekers aan zitten. Een presentator interviewt deze experts. Wissel de show af met korte filmpjes die de kennisoverdracht stimuleren. En verras met een kort muzikaal optreden tussendoor.

De cafésessie

Introduceer een uitdaging of probleem en bedenk verschillende brillen (bijvoorbeeld: directie/medewerker/klant of techniek/operations/sales) om naar dat probleem te kijken. Verdeel je gezelschap in kleine groepen en laat elke groep vanuit een andere invalshoek met ideeën komen. De beste oplossingen mogen gepitcht worden voor de groep. Eventueel kan je de sessie afsluiten met een korte presentatie van een specialist. Omdat iedereen nu zelf heeft nagedacht, zal de betrokkenheid hoog zijn.

De brainstorm

Introduceer een casus en laat je gasten in groepjes van twee zoveel mogelijk creatieve oplossingen bedenken. Switch na een vastgestelde tijd, bijvoorbeeld vijf minuten, van gesprekspartner. Een presentator verzamelt voortdurend de beste ideeën en laat die visualiseren op een groot scherm.

De spelshow

Laat professionele acteurs jouw kennissessie vertalen in een spelshow zoals je die kent van tv. Met komische typetjes, hilarische voorbeelden en natuurlijk spelelementen. Ook leuk: (improvisatie)theater met een inhoudelijke boodschap. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als ‘omdenken’ of ‘veranderen’.

De kennisquiz

Een quiz haalt de competitiedrang bij je gasten gegarandeerd naar boven. Laat je sprekers daarom hun kennis verpakken in quizvragen. Verdeel je gezelschap in teams, zorg voor een timer en laat ze tegen elkaar spelen. Bij het geven van de antwoorden is er volop ruimte om kennis te delen. Maar dan op een originele manier.

De mindmap

Houd je toch liever vast aan traditionele presentaties? Denk dan eens aan het live vastleggen van informatie in mindmaps. Leuker om naar te kijken dan een PowerPoint. En doordat je ziet wat er wordt gezegd door de spreker én het publiek, blijft de informatie beter hangen. Na afloop ontvangen de deelnemers de mindmap natuurlijk in de mail.

De juiste locatie

Getriggerd? Wij denken graag met je mee hoe we deze diverse manieren van kennis delen kunnen inzetten. Bel ons via 088 - 000 15 70 of vul het contactformulier in.

Op deze pagina:
Creatief kennis delen: van talkshow tot quiz

Impressies voor deze blog

Overige artikelen

Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in.