De juiste spreker voor jouw evenement

Herinner jij je nog die te lange presentatie? Dat ene tenenkrommende verhaal? Of het event waarbij je na afloop niet meer wist waar het verhaal over ging, omdat de maniertjes van de spreker meer opvielen dan de inhoud? Een spreker kan jouw event maken of breken! Deze tips helpen je om de juiste spreker te boeken.

Bepaal allereerst waarom je een spreker wilt inhuren
Waarschijnlijk weet je heel goed wat het doel is van het evenement dat je organiseert. Bijvoorbeeld je gasten informeren, inspireren, binden, samenbrengen of in actie laten komen. Maar weet je ook waarom je een spreker zoekt? Moet die jouw boodschap versterken of je gasten aan het denken zetten? Of is het juist aan hem of haar de taak om jouw gasten te entertainen als break tussen twee inhoudelijke workshops? Het zijn twee totaal verschillende doelen, die andere kwaliteiten van een spreker vragen. Maak het vooraf inzichtelijk voor jezelf!

Zoek een spreker die past bij jouw doel en doelgroep
De meeste bureaus bieden je online sprekersbanken waarin je kunt aangeven welke rol en kwaliteiten jouw spreker moet hebben. Maar denk er ook eens aan om in je netwerk of via social media tips te vragen voor sprekers die passen bij jouw evenement. Denk in deze fase al goed na wat wel en niet past bij jouw doelgroep. Een stellige spreker met scherpe humor kan de plank helemaal misslaan bij een gezelschap dat juist nuance en bedachtzaamheid waardeert. En een BN’er is geen garantie voor succes, zeker als er inhoudelijk geen link is met het programma van jouw evenement!

Beoordeel zélf de prestaties van jouw potentiële spreker
Ga niet klakkeloos af op het profiel van de spreker of wat anderen zeggen. Check de referenties van de spreker (of vraag daarnaar als ze niet online te vinden zijn), bekijk eerdere filmpjes van de spreker en bezoek als het kan één van zijn of haar optredens of presentaties. Dat kost tijd. Maar het is beter dan dat jij erachter komt dat een spreker niet geschikt is, dan dat al jouw gasten dat straks doen.

Houd rekening met de zapp-cultuur
Jouw gasten leven in de 21e eeuw. Ze zijn gewend aan gelikte tv-shows, korte online vlogs en events waarin de presentatie-lat torenhoog ligt. Je doet je gasten én de spreker een plezier door de lengte van spreeksessies te beperken. Beter een incompleet verhaal waar iedereen de aandacht bij houdt, dan een totaalplaatje waarbij de zaal afhaakt. Denk ook aan aansprekende concepten zoals de TED-talks. Korte, opeenvolgende inspiratiesessies door verschillende sprekers! Dat werkt het beste.

Investeer in de voorbereiding met een spreker
Vrijwel alle sprekers werken tegenwoordig met voorgesprekken. Benut die om je spreker van input te voorzien over het doel van je dag, achtergrondinformatie over jouw thema, de opbouw van je publiek, de lengte en plaats van de spreeksessie in het programma, de eventuele overige sprekers en programma-onderdelen, de dresscode, de faciliteiten, de mate van interactie die je voor ogen hebt; kortom, alles wat een spreker moet weten om zijn of haar boodschap te laten aansluiten op jouw dag. En zorg dat er iemand is die jouw spreker ontvangt, begeleidt en ondersteunt. Zodat de spreker onbezorgd en ontspannen op het podium kan stappen!

De juiste locatie voor jouw spreker
Meer weten of hulp nodig bij het kiezen van een geschikte spreker? Bel 088-0001570 of vul het contactformulier in. Wij denken graag met je mee over een setting waarin jouw programma tot zijn recht komt en jouw gekozen spreker kan schitteren! 

Op deze pagina:
De juiste spreker voor jouw evenement

Overige artikelen

Samen de beste keuze maken?

Wij zetten graag onze ervaring in!